Bij de bakker naar de uitvaart van je oma...

Het overlijden van oma zag echt niemand aankomen. Vitaal als ze was, gaf ze haar kleinzoon nog een aantal tips over het mooie Frankrijk, twee dagen voor haar overlijden en vlak voor zijn vertrek naar zijn vakantieadres. Vooral die ene bakker was geweldig, daar MOEST hij echt heen! Oma sprak geen woord Frans maar als een echte Francofiel kwam ze zelf al ruim 30 jaar in dit mooie land. Wat was ze trots op haar kleinzoon, die nu haar geliefde Frankrijk als eerste vakantieland had uitgekozen, uitgerekend op dezelfde camping als oma.

Live-streaming; uitvaart op afstand

Even overwoog de kleinzoon om terug te komen voor de uitvaart maar omdat deze in onze aula plaatsvond, was dat niet nodig. Met een wifi-verbinding kon hij door middel van onze live-streaming de uitvaart toch bijwonen. Alleen moest er wel wifi op de camping zijn...

Une baguette et Wifi s.v.p.

En laat dat nou net een service zijn, die de camping niet bood. De kleinzoon had de hoop eigenlijk al opgegeven tot hij de ochtend van de uitvaart bij de bakker kwam, voor 'une baquette', zo'n lekker Frans stokbrood. Dit was dus de bakker waar oma ook haar brood haalde op vakantie. Op dat moment begon zijn telefoon te pingelen.

Wifi! Wat een geluk, de bakker beschikte hier dus wel over en zelfs zonder beveiliging! Dus stalde hij zichzelf voor de voordeur van de bakkerij om de uitvaart van oma online bij te wonen. De bakker vond deze aanblik ietwat vreemd en kwam poolshoogte nemen waarom de kleinzoon zichzelf zo prominent voor de bakkerij had geïnstalleerd.

Na wat uitleg in zijn beste schoolfrans werd de kleinzoon uitgenodigd om binnen te komen kijken en met belangstelling werd er geïnformeerd naar oma. Wat bleek? Oma was door de jaren heen zeker een bekende bij de bakker en al snel zat deze dan ook naar de uitvaart te kijken. Er werd niet alleen mooi gesproken tijdens de uitvaartdienst, ook de bakker wist mooie anekdote’s te vertellen aan de kleinzoon. Hoe oma iedere dag langskwam en met handen en voeten zichzelf wist te redden bij welke bestelling dan ook.

C'est la vie!

Onze mogelijkheid om de uitvaart live uit te zenden werd alom gewaardeerd en als toegevoegde waarde gezien. Dat is mooi. Oma stierf plotseling maar toch wist de bakker de kleinzoon een beetje te troosten met de ware, alleszeggende woorden: “C’est la vie!”

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.