"Effe trekke"

Of ik ‘effe de gouden tand van moeders wilde trekken. Want het is toch zonde om die mee te laten cremeren!' Moeder had het zelf gezegd, dus het was echt haar laatste wens die moest worden ingewilligd. Bovendien kon hij van dat goud nog een mooi sieraad laten maken, zo betoogde de zoon. Dat had zijn moeder hem ook nog ingefluisterd, om hem te overtuigen. Ik had daar echt nog nooit van gehoord, maar kennelijk loopt er ergens een edelsmid op aarde rond die dat kan en wil verzorgen.

Probleem bij de wortel aanpakken

Kijk, als uitvaartverzorger stellen wij de nabestaanden altijd centraal en luisteren aandachtig naar hun wensen. Maar bij deze vraag voelde ik bij mezelf vooral de tweestrijd over de wens van de zoon (euh 'moeders') en mijn -laat ik eens een duur woord gebruiken- beroepsethiek. Ik probeerde er onderuit te komen met de mededeling dat ik helaas geen opleiding tot tandarts had gevolgd en het me daarom niet verstandig leek om mij dit te laten doen. De zoon knikte daarop instemmend en ik was blij dat me deze taak bespaard bleef.

Binnen de grenzen van het respect

De dag erna kreeg ik een telefoontje. De tandarts van mevrouw. Hij had van de zoon het verzoek gekregen om zich te melden bij mij want er moest nog ‘effe getrokken’ worden. Wat ik daar nou van vond? “Als uitvaartverzorger heb ik niet zo veel te vinden, zolang er respectvol met de overledene wordt omgegaan”, was mijn antwoord. Einde telefoongesprek.

Glimlachen als een ...

Eind goed, al goed. Tenminste dat dacht ik. Een dag later was ik weer op bezoek in het knusse huisje van de overledene. Mevrouw was altijd erg zuinig geweest op haar spulletjes en dat kon je duidelijk zien.

Weet u trouwens wie er ook was? De tandarts. Hij had zojuist de gouden tand bij mevrouw getrokken. Voordat ik iets kon zeggen, duwde hij me het handgeschreven briefje onder ogen met de tekst: ‘Ik wens dat na mijn overlijden mijn gouden tand wordt getrokken en aan mijn zoon wordt overhandigd.’ Het briefje was die avond ervoor nog gevonden door de zoon in het huis van mevrouw en onderstreepte echt haar laatste wens. Ik keek de tandarts aan en glimlachte. Hij ook. Als een boer met kiespijn.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.