“Ga niet dood tegen je zin in!”

Ineens was oma overleden. Ze was in haar stoel gevonden, vredig voor de televisie. Ondanks de opluchting dat oma niet had geleden, waren haar kinderen en kleinkinderen ook verdrietig. Want wat zouden ze oma missen! Zomaar even binnenlopen voor een kopje koffie was er niet meer bij. Wijze raad, herinneringen ophalen, het ouderlijk huis; aan alles kwam een eind. Maar haar twee kleinkinderen signaleerden naast dat verdriet een nog groter gemis. Want hoe moest het nu toch verder met de zondagse frietjes en appeltaart?

Zondag Omadag

Elke zondag bezochten de kleinkinderen hun oma en waren gewend aan de rituelen van die dag. Ze wisten niet beter dan dat zondag Omadag was. Dan leerde oma haar kleindochter hoe zij die lekkere, ouderwetse appeltaart kon bakken. Ook bakte ze voor haar kleinzoon verse, eigengemaakte frietjes.

Terwijl hun ouders zochten naar een oplossing en voorstelden dat ze dan wel elk weekend een appeltaartje zouden kopen bij de bakker en dat ze voortaan op zondag friet zouden halen, zochten de kinderen ook naar een oplossing. Die werd gevonden, want er was tenslotte nog een oma, die ook uitstekend paste bij Omadag. Ze besloten dan ook collectief dat deze oma voortaan de taken over 'mocht' nemen.

Het was goed zo!

Gelukkig voor de kinderen kon deze oma zich ook helemaal in die rol vinden. Nu eten de kinderen ter ere van andere oma weer elke zondag verse frietjes en oma-appeltaart. De kinderen hebben er ondanks het gemis ook vrede mee. Het was goed zo. Want oma zei toch altijd “Ga nooit dood tegen je zin in, dan heb je een goed leven gehad”. En oma had nu eenmaal een goed leven gehad, zeker met al die frietjes en appeltaarten! Dus was oma zeker niet dood gegaan tegen haar zin in, aldus de logica van de kleinkinderen. Kijk, zo gemakkelijk is het leven nou! Zeker als je jong bent…..

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.