Te veel

Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Zo maak ik geregeld mee dat mensen met de beste bedoelingen ook ‘te veel’ steun willen geven na een overlijden.

Ongeloof

Zo kreeg ik onlangs een melding van een onverwacht overlijden van de vader van een hecht gezin. Er was al direct veel steun van de grote familie, die niet van de zijde week van het zo tragisch getroffen gezin. Het was een komen en gaan van tientallen mensen per dag. Fijn en goed bedoeld, maar kwam het gezin zo nog wel aan het eigen afscheid toe?

Te veel bezoek

Bij navraag bij de dochter bleek dat het gezin zo graag nog een moment alleen bij vader wilde zijn maar het bezoek niet voor het hoofd wilde stoten. Al die mensen moesten ook afscheid kunnen nemen, het verhaal horen en een kopje koffie drinken. Maar ja, een moment alleen met vader was ook wel heel belangrijk. Samen besloten we om de bezoekers te vragen om het gezin wat rust te gunnen, zodat ze ook samen intiem afscheid konden nemen.

Een dag met het gezin

“Beste gasten, het gezin wil graag de rest van de dag met vader alleen zijn”, zei ik tegen de grote groep. Het begrip was er meteen; een aantal mensen knikte instemmend. “Natuurlijk, dat snappen we toch. We gaan nu en bel maar als je ons nodig hebt.” Een paar mensen deden nog snel de afwas en hingen een briefje op de deur met daarop de tekst 'Vandaag willen wij graag als gezin doorbrengen, wij vertrouwen op uw begrip'. Niets of niemand stond die dag een intiem afscheid nog in de weg.

En ik? Ik voelde dat ik ook ‘te veel’ was dus ook ik vertrok. Morgen weer een dag! Na de uitvaart kreeg ik een bedankkaartje met de lieve woorden: ‘Arie, niets was jou te veel….’ .

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.