category: Opbaring

Opbaring

Moet een overledene gekoeld worden?

Nee, het gebruikmaken van koeling is niet verplicht. Maar in de praktijk wordt het wel veel gedaan. Over het algemeen zal de ontbinding van het lichaam minder snel gaan wanneer het gekoeld wordt.
Na een balseming van het lichaam is een koeling niet nodig.

Kan ik een overledene bezoeken in het uitvaartcentrum?

Indien u kiest voor een 24-uurs toegankelijke kamer kunt de overledene zo vaak u wilt bezoeken. U krijgt namelijk een pasje of sleutel van de door u gekozen kamer, zodat u zichzelf toegang kunt verschaffen.
In een standaard rouwkamer (meestal in combinatie met een centraal gekoelde ruimte) is bezoek mogelijk op afspraak.

Kan er opgebaard worden na orgaandonatie?

Jazeker, dat kan. Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en respect voor de overledene en de nabestaanden. Het lichaam van de donor kan dan ook gewoon worden opgebaard, thuis of in een uitvaartcentrum.

Wat is een thuisopbaring?

Al heel snel na een overlijden staan de nabestaanden voor de vraag waar het lichaam van hun overleden dierbare in de dagen voor de uitvaart zal verblijven. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo beschikt Van den Berk & Loonen over twee sfeervolle uitvaartcentra in Bladel en Eersel.
Maar u kunt er ook voor kiezen om de overledene thuis te laten opbaren. Dat houdt in dat de overledene in zijn of haar eigen huis in een kist of op een bed gekoeld wordt. Op die manier kunnen de nabestaanden op ieder gewenst moment en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen. Indien er gekozen wordt voor een balseming, is een koeling niet nodig.
De uitvaartverzorger komt dagelijks langs om de conditie van het lichaam te controleren.