Van den Berk uitvaartzorg

Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan a.u.b. vrijblijvend contact met ons op

Afscheidsceremonie

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op spreken tijdens een uitvaart?

Het houden van een persoonlijke toespraak geeft de uitvaart vaak een bijzondere en intense lading. Echter is het niet voor iedereen makkelijk te kunnen verwoorden wat er in een periode van rouw allemaal door u heen gaat. De angst om niet uit uw woorden te komen of in huilen uit te barsten is heel reëel. Een goede voorbereiding van het houden van een toespraak kan u helpen om toch een persoonlijk woord te spreken. Hieronder een aantal tips die u kunnen helpen een goede toespraak te houden.

  • Laat uw hart spreken.
  • Beslis of u de overledene rechtstreeks wilt toespreken (Je bent…) dan wel of u óver de overledene spreekt (Hij/zij was…).
  • Laat de sfeer van de toespraak overeenkomstig de omstandigheden zijn. Als de overledene een lang en goed leven heeft gehad zal ook een beetje humor zeker niet misstaan. De emoties bij uzelf en bij de toehoorders zullen dat niet toestaan als iemand op jongere leeftijd en na veel lijden is gestorven.
  • Verzamel voor u de definitieve tekst schrijft eerst gegevens over:
    • Voorvallen uit het leven van de overledene.
    • Eigenschappen van de persoon.
    • Betekenis van de persoon voor nabestaanden.
  • Zoek enkele passende dichtregels op die de persoon karakteriseren.
  • Is de tekst klaar, lees hem dan enkele malen hardop in het bijzijn van enkele andere betrokkenen voor. Aanvankelijk zal dat voor u als spreker en voor de toehoorders nogal emotioneel zijn, maar als de eerste glimlach verschijnt, zult u zich sterk genoeg voelen om de toespraak te kunnen houden.
  • Lees de tekst langzaam en duidelijk voor.
  • Print de voorleestekst in een groter lettertype uit.
  • Breng in de tekst pauze- of ademhalingsstreepjes aan.
Mag live muziek tijdens een uitvaart?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat ‘Ave Maria’ zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of band. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals u dat wilt.

Kan ik voldoende tijd reserveren voor een plechtigheid?

De beschikbare tijd is sterk afhankelijk van de door u gekozen locatie. In een crematorium gelden vaste tijden. Tegen meerkosten is vaak extra tijd te reserveren. U dienst deze wel vooraf te reserveren.

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?

Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kunt u uw kinderen gerust meenemen. Doodgaan hoort immers bij het leven. Het is belangrijk om uw kind normaal te behandelen en dus ook gewoon tegen hem of haar te praten over de dood. Ga geen ingewikkelde metaforen gebruiken of verhalen verzinnen. Zeg gewoon waar het op staat.

Wij kunnen u helpen bij een goede voorbereiding gericht op de leeftijd van het kind.

 

Hebben de bloemen na een uitvaart nog een bestemming?

U bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid gebeurt met de bloemen. Neemt u de bloemen niet mee, dan worden bij een crematie de bloemen op een daarvoor ingerichte plek neergelegd. Na verloop van tijd worden de bloemen door het crematorium opgeruimd.

 

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. U hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt.
De kist kan ook op de schouders worden gedragen. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Moet het condoleren plaatsvinden in de koffiekamer of aula van het crematorium?

Nee, dit is niet het geval. Er zijn ook andere mogelijkheden.
Met name de crematoria hanteren strikte tijden voor het gebruik van de ontvangkamer na afloop van de plechtigheid. U kunt het samenzijn met familie en vrienden ook thuis, restaurant of clubhuis laten plaatsvinden. U heeft dan minder beperking qua tijd, wat de rust en de sfeer ten goede kan komen.